ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Οι επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε με τα τμήματα της Δ΄ τάξης του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΙ.ΝΕ.ΤΕ. ήταν οι εξής:
- Επιτόπια μελέτη των προθηκών στο ΜΕΤΡΟ του Αιγάλεω (12 Φεβρουαρίου 2023).
- Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης (9 Φεβρουαρίου 2023).
- Επίσκεψη στον βράχο της Ακρόπολης (3 Απριλίου 2023).
- Οι μαθητές και μαθήτριες των δύο τμημάτων με τις δύο εκπαιδευτικούς, υπεύθυνες δασκάλες, συγκεντρωθήκαμε στον εξωτερικό χώρο της πλατείας Ελ.Βενιζέλου (Μετρό) στο Αιγάλεω. Πρώτα βρήκαμε τη θέση μας στον τοπικό χάρτη και στη συνέχεια παρατηρήσαμε και σχεδιάσαμε το ίχνος της αρχαίας Ιεράς οδού. Κατόπιν επισκεφθήκαμε τις προθήκες που βρίσκονται στον εσωτερικό διάδρομο του ΜΕΤΡΟ της πόλης μας. Εκεί συζητήσαμε για τις ασχολίες των ανδρών και των γυναικών της αρχαίας (κλασικής) εποχής, βρήκαμε τα επαγγέλματα που υπήρχαν στην περιοχή μας και συμπληρώσαμε σχετικά φύλλα εργασίας. Τα φύλλα εργασίας προήλθαν από τον θεματικό φάκελο για τη Δ΄ τάξη του προγράμματος ΚΙ.ΝΕ.ΤΕ. ‘Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Αθήνα. Μια βόλτα με το μετρό στον τόπο και στον χρόνο: το παράδειγμα του Μετρό «Αιγάλεω»’. Επιλέξαμε συγκεκριμένες δραστηριότητες από τον θεματικό φάκελο, τις προσαρμόσαμε και δημιουργήσαμε τα φύλλα εργασίας για τους/τις μαθητές/τριές μας.
- Στο Μουσείο της Ακρόπολης, οι μαθητές/τριές μας ξεναγήθηκαν από υπεύθυνους του Μουσείου και ενημερώθηκαν για τα εκθέματα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η ιστορία ενός λόφου ξακουστού». Πολλά από τα εκθέματα σχετίστηκαν με την ιστορία της περιοχής μας και την καθημερινή ζωή στα αρχαία χρόνια (νεκρικές στήλες, αγάλματα, αγγεία, θεμελίωση οικιών, θρησκευτικές τελετές, ταφές). Επιπλέον, πριν από τη φυσική επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης, είχαμε αξιοποιήσει στις τάξεις μας την εφαρμογή Google Arts & Culture για να εξερευνήσουμε ψηφιακά τις αίθουσες και να παρατηρήσουμε κάποια από τα εκθέματά του.
- Η επίσκεψή μας στον βράχο της Ακρόπολης έκλεισε τον κύκλο των επισκέψεων, που σχετίστηκαν με το πρόγραμμά μας. Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν διεξοδικά για τους ναούς και την ιστορία τους, από την ξεναγό και απόλαυσαν την ομορφιά της δημιουργίας των αρχαίων προγόνων μας. Η ξεναγός μας περιέγραψε αναλυτικά κάθε μνημείο πάνω στην Ακρόπολη, καταφέρνοντας να μας ταξιδέψει στην εποχή της κατασκευής τους. Προτού θαυμάσουμε από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, είχαμε περιηγηθεί εικονικά στο βράχο χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή εφαρμογή της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) «Ακρόπολη Εικονική Περιήγηση».