Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Άρης Καπλανίδης – Ηλίας Ρουμελιώτης, animators

Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίου: 3 -7 Απριλίου του 2023

Σχολική μονάδα: 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω

Ομάδα υπεύθυνων εκπαιδευτικών: Κωνσταντίνα Τσιώρου, Βασιλική Γεωργακοπούλου, Αμαλία Αναγνωστοπούλου, Ανδρέας Χατζημηνάς

Διευθυντής σχολείου: Ανδρέας Χατζημηνάς

Δείτε το Trailer:

Συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης:

Χριστίνα Αγγελή, Ιωσήφ Βαπορίδης, Μελίνα Καλογιάννη, Νικολέττα Καραγιάννη, Κασσιανή Κλαδούχου, Εβελίνα Κόλα, Μαριάννα Κωστή, Γεωργία Μαρία Μποταΐτη Λαϊνά, Ελένη Μαργαρώνη, Ιόλη Μορφονίδη, Χαράλαμπος Ξένος, Νίκος Φουσταλιεράκης, Σέργιος Φωτόπουλος, Αγγελική Αλίκη Φωτοπούλου, Αντρέας Χήρας, Χρίστος Χουρσόγλου

Σύνοψη / Περίληψη ταινίας 

Ακολουθώντας μια … χελώνα, την οποία συνάντησαν στην Πύλη του Αδριανού, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο, στην Αθήνα της ρωμαϊκής περιόδου! Πέρασαν από σημαντικά κτίσματα, έκαναν ενδιαφέρουσες γνωριμίες -κάποιες φορές σε αναπάντεχα μέρη και σε μάλλον άβολες στιγμές- και επέστρεψαν στο παρόν, για να μας μεταφέρουν τις γνώσεις και τις εντυπώσεις τους. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: για αυτήν την απίστευτη περιπέτεια όλες οι υπόλοιπες αποδείξεις έχουν καταστραφεί και έχουν απομείνει μόνο οι ζωγραφιές των παιδιών και όσα μας αφηγούνται…

Τι λέτε; Να τα πιστέψουμε;

Δείτε την ταινία:

Έκθεση για κινηματογραφικό εργαστήριο

 Τόπος και χρόνος πραγματοποίησης: 

– 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, βιβλιοθήκη, αίθουσα καλλιτεχνικών μαθημάτων, προαύλιος χώρος 

– Σε πέντε συναντήσεις: 24, 27, 29, 30 και 31 Μαρτίου 2023 (9.00-11.00 π.μ. η πρώτη συνάντηση και 9.00-12.30 μ.μ. οι υπόλοιπες συναντήσεις) 

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023. Κατά τη διάρκειά της έγινε η γνωριμία των δύο κινηματογραφιστών με την ομάδα μας, παρουσιάστηκε από τα παιδιά στους κινηματογραφιστές το υλικό που συγκεντρώθηκε από τις δράσεις, τις συναντήσεις και τις επισκέψεις του Ομίλου (κυρίως φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα των μαθητών/μαθητριών), εκφράστηκαν σκέψεις για το κεντρικό θέμα του σεναρίου, αλλά και επιμέρους ιδέες, καταγράφηκαν και δόθηκαν κατευθύνσεις για την επεξεργασία του υπάρχοντος υλικού και την προετοιμασία για τις συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας. 

Το εργαστήριο συνεχίστηκε τη Δευτέρα 27, την Τετάρτη 29, την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 (την Τρίτη 28 Μαρτίου η ομάδα παρακολούθησε θεατρική παράσταση με ιστορικό θέμα). 

– Δευτέρα 27/3: Παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός για τις επόμενες ημέρες, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για τα στάδια δημιουργίας του βίντεο, ξεκίνησαν οι λήψεις των πλάνων και ανατέθηκαν τα καθήκοντα – οι ρόλοι στις μαθήτριες και στους μαθητές. 

– Τετάρτη 29/3: Αναλύθηκαν τα θέματα που εντάχθηκαν στο σενάριο, σχεδιάστηκε το υπόβαθρο και συζητήθηκαν τα καλλιτεχνικά στοιχεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δημιουργίας του animation, συνεχίστηκαν οι λήψεις. 

– Πέμπτη 30/3: Δημιουργήθηκαν κολάζ και συζητήθηκαν αναλυτικότερα οι ιδέες, ώστε να είναι σαφέστερο το περιεχόμενο του βίντεο, βελτιώθηκε το animation. 

– Παρασκευή 31/3: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημιουργίας του βίντεο. Οργανώθηκε η προβολή του στο σύνολο του σχολείου, ώστε να αξιολογηθεί. Η προβολή του πραγματοποιήθηκε ανά τάξη στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Φωτογραφικό υλικό: