Υπεύθυνος εργαστηρίου: Ξενοφώντας Βαρδαρός, σκηνοθέτης

Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίου: 6 έως και 10 Μαρτίου 2023

Σχολική μονάδα: 7ο Γυμνάσιο Περιστερίου

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ιωάννα Μακρή, Παπαμάρκου Μελπομένη, Άννα Κακαδιάρη

Διευθύντρια σχολείου: Παπαμάρκου Μελπομένη

Δείτε το Trailer:

Συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης:

Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, Μαρία Πηνελόπη Καλογεροπούλου, Μαρία Κοτορλού, Ιωάννα – Μαρία Κουλιάτση, Γιώργος Κουσκουμβεκάκης, Παναγιώτης Μαγνήσαλης, Άγγελος Μαχαίρας, Σπύρος Μπάκας, Αργυρώ Μπουρή, Χρήστος Μάριος Μυτιληναίος, Αλίκη Ασημίνα Ορφανού, Γεωργία Ποντίκη

Σύνοψη / Περίληψη ταινίας 

Θέμα της ταινίας ήταν το  Ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα. Βασιστήκαμε σε ένα απόσπασμα  από το βιβλίο του Ερρίκου Σεβίλλια «Αθήνα-Άουσβιτς»  και αφού προσαρμόστηκε  κατάλληλα, καταγράφηκαν  τα βιώματα και τα συναισθήματα των ανθρώπων που με τη βία διώχθηκαν από τόπο τους σε  ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Δείτε την ταινία:

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 

Ομάδα ΚΙ.ΝΕ.ΤΕ.

Ημερομηνία: Μάρτιος- Απρίλιος 2023

Μετά από την επιλογή του σεναρίου, πραγματοποιήθηκε σπικάζ- καταγραφή της αφήγησης τριών μαθητών στον χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου μας από τον κ. Βαρδαρό, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο ντοκιμαντέρ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν  δύο συναντήσεις στον χώρο του σχολείου για την διαδικασία του μοντάζ της ταινίας, όπου συμμετείχαν εκ περιτροπής όλοι οι μαθητές του προγράμματος με την καθοδήγηση του κ. Βαρδαρού. Οι μαθητές εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση και χαρά, εξοικειώθηκαν αμέσως με το ηλεκτρονικό πρόγραμμα, συνεργάστηκαν και ενθουσιάστηκαν με την όλη διαδικασία, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, αλλά και εκφράζοντας τις καλλιτεχνικές και προσωπικές τους ανησυχίες και ιδιαιτερότητες. 

Τι είπαν οι μαθητές μας

«Το μοντάζ πραγματικά αν και ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία για μένα και για τους περισσότερους, μου φάνηκε ναι μεν λίγο δύσκολη αρχικά αλλά πολύ ενδιαφέρουσα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μετά από λίγο γίνεται λίγο κουραστική και βαρετή, λόγω του γεγονότος ότι όλα πρέπει να είναι στη λεπτομέρεια. Στο γενικό όμως σύνολο μου άρεσε ιδιαίτερα, γιατί ήταν κάτι διαφορετικό που τα σχολεία δεν το διδάσκουν και μέσω αυτού κατανοήσαμε και το κυρίως και πιο σημαντικό κομμάτι, κατά τη γνώμη μου , για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ ,που δεν είναι οι εικόνες και τα βίντεο που θα χρησιμοποιηθούν αλλά αυτή η διαδικασία που του δίνει ζωή.»

Όνομα: Μαρία Κοτορλού Τάξη: Γ 

«Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ ήταν για μας μια πολύ ευχάριστη και ενδιαφέρουσα διαδικασία. Ο κινηματογραφιστής μας έμαθε τις βασικές γνώσεις πάνω στη δημιουργία μιας ταινίας. Βάλαμε όλοι τα δυνατά μας για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν η δημιουργία του σεναρίου. Διαλέξαμε ένα κομμάτι από το βιβλίο του Ερρίκου Σεβίλλια «Αθήνα-Άουσβιτς» και, αφού το προσαρμόσαμε καταλλήλως, σκεφτήκαμε τι πλάνα έπρεπε να τραβήξουμε και με ποιες φωτογραφίες θα έπρεπε να το «ντύσουμε». Έτσι κατευθυνθήκαμε το στρατόπεδο Χαϊδαρίου «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και «τραβήξαμε» υλικό από το μπλοκ 15. Το επόμενό μας βήμα ήταν να πάμε στο Εβραϊκό μουσείο και στην Εβραϊκή Συναγωγή Αθήνας «Μπεθ-Σαλόμ», όπου μάθαμε σπουδαίες πληροφορίες για την ζωή των Eβραίων, που μας βοήθησαν στην διάρκεια του ντοκιμαντέρ. Φωτογραφήσαμε το εξωτερικό της συναγωγής και πήραμε το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε το Εβραϊκό Μουσείο.

Στη συνέχεια έπρεπε να ηχογραφήσουμε τους εαυτούς μας διαβάζοντας το σενάριο, το οποίο απομονώσαμε και με την βοήθεια και την συνεργασία του σεναριογράφου επιτύχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Η ηχοληψία έγινε στη βιβλιοθήκη του σχολείου με ειδικό καταγραφέα και ακουστικά, μέσα σε ένα παραβάν που απορροφούσε τους θορύβους. Τέλος έπρεπε να γίνει το πιο ενδιαφέρον για όλους μας κομμάτι, το οποίο είναι το μοντάζ. Σε αυτό έπρεπε να συνεργαστούμε όλοι ομαδικά για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μοντάραμε ένα μεγάλο μέρος της ταινίας, ενώ το υπόλοιπο ανέλαβε ο κινηματογραφιστής μας. Βρήκαμε και κατεβάσαμε τους ήχους, προσθέσαμε φωτογραφίες και βίντεο και τις φωνές μας από την ηχοληψία και δουλέψαμε ως αργά, εναλλασσόμενοι μεταξύ μας.

Εν κατακλείδι το ντοκιμαντέρ μας πρόσφερε χρήσιμες πληροφορίες όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και γενικότερα για την δημιουργία μιας ταινίας. Περισσότερο όμως, χαρήκαμε την εμπειρία και τη συνεργασία μας και τις στιγμές που μοιραστήκαμε στις εξορμήσεις μας.»

Γράφτηκε από:

Γιώργο Κουσκουμβελάκη

Αλίκη Ορφανού

Άγγελο Μαχαίρα

Μαθητές της Γ΄τάξης

Φωτογραφικό υλικό: