Εκπαιδευτικές επισκέψεις της ΣΤ΄ τάξης του 39ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου στo πλαίσιo της συμμετοχής στο πρόγραμμα ΚΙΝΕΤΕ
7 Νοεμβρίου 2022: επίσκεψη στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Αιγάλεω
Στόχος του Μουσείου είναι να κάνει σαφές στους επισκέπτες του το ιστορικό πλαίσιο της παρουσίας των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο και κυρίως στον πρώην συνοικισμό «Νέες Κυδωνίες» και νυν Δήμο Αιγάλεω μέσα από τα κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους, συντηρώντας τις μνήμες τους για αυτά που άφησαν πίσω τους.
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στα εκθέματα του Μουσείου από την κ. Δανιηλίδου Αναστασία (Ιστορικό) και γνώρισαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έγγραφα, λογοτεχνικά βιβλία, φωτογραφίες και ενδύματα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες κυρίως από τις Κυδωνίες (Αϊβαλί), όταν, πριν έναν αιώνα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής.
5 Δεκεμβρίου 2022: επίσκεψη στο Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης
Το μουσείο είναι αποκλειστικά ψηφιακό, προσφέροντας αρχειακό υλικό, ήχο, βίντεο, εφημερίδες, φωτογραφίες, διάδραση, και δυνατότητα αναζήτησης πληροφορίας από τον επισκέπτη, ο οποίος παρακολουθεί την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα έως και σήμερα, περνώντας από την Καταστροφή και την Προσφυγιά, ακολουθώντας την τύχη των Σμυρνιών και τα ίχνη τους σε κάθε σημείο εξάπλωσής τους, αποτυπώνοντας την προσπάθεια επανίδρυσης μια νέας πόλης και τελικά την εγκατάστασή τους στη Νέα Σμύρνη. Το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Γεννάδειο, το Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού Νέας Ιωνίας, το ΕΛΙΑ και άλλους ελληνικούς και διεθνείς φορείς, όπως η Library of Congress και το Μουσείο Γενοκτονίας των Αρμενίων. Κάποιες από τις κατηγορίες θεμάτων που θίγονται κατά την περιήγηση στο νέο Ψηφιακό Μουσείο είναι η ιστορία της Σμύρνης δια μέσου των αιώνων, η οικονομική ανάπτυξη, η συνύπαρξη εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, η συνάντηση Ανατολής και Δύσης και η σύγκλιση της παράδοσης με τον εκσυγχρονισμό, διατρέχοντας την πόλη των εμπόρων, τα γήπεδα, τα αθλητικά σωματεία, τα τοπόσημα και φθάνοντας ως τη γέννηση της νέας πόλης.
Οι μαθητές/τριες της Στ’ τάξης αφού ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μέλη και Μελέκ”, που σχεδιάστηκε από την εκπαιδευτικό και ηθοποιό Κατερίνα Κουκουλή.
Πραγματοποιήθηκε αφήγηση του ομώνυμου παραμυθιού της Βάνας Μαυρίδου και ακολούθησαν συζήτηση, θεατρικό παιχνίδι με αφόρμηση το παραμύθι καθώς και εργαστήρι κατασκευής κούκλας από ανακυκλώσιμα υλικά.
3 Φεβρουαρίου 2023: επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πέρα από τη Μικρασιατική Καταστροφή… άνθρωποι, μνήμες, πολιτισμός»
Σκοπός του προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές την αξία της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης. Ο ερχομός των προσφύγων άλλαξε την Ελλάδα ως προς τον πληθυσμό, την κοινωνική και πολιτισμική ζωή, ακόμα και την εικόνα των πόλεων και της υπαίθρου. Μέσα από την ιστορία των προσφύγων και τις δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος ανοίγουμε ένα παράθυρο στην ιστορία μας στον 21o αιώνα.
Η επίσκεψη είχε ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών/τριών με το ιστορικό γεγονός (το οποίο δεν είναι μακρινό αλλά συνδέεται με το παρόν και το μέλλον μας) μέσα από τη «φωνή» και την «εικόνα» του απλού ανθρώπου, του Μικρασιάτη, που αναγκάζεται να γίνει πρόσφυγας και να αναζητήσει μια νέα πατρίδα στην Ελλάδα φέροντας μαζί του την “προίκα” του παρελθόντος του. Έγινε αγορά του ντοκιμαντέρ «Μικρά Ασία… Αναζητώντας όσα δεν έσβησε ο χρόνος». Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στη Μικρά Ασία, το οποίο αποτελείται από τέσσερα ημίωρα ντοκιμαντέρ και θα προβληθεί στα πλαίσια του προγράμματος.
13 Φεβρουαρίου 2023: επίσκεψη στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης φιλοξενώντας στον 1ο όροφο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, ένα τρίπτυχο εκθέσεων εμπνευσμένων από την επέτειο 1922-2022.
Η πρώτη έκθεση με τίτλο «Ιστορίες επιβίωσης», είναι αφιερωμένη στην επαγγελματική ενσωμάτωση των προσφυγικών πληθυσμών στις νέες πατρίδες και τη συμβολή τους στον εργασιακό βίο της Ελλάδας από τα πρώτα χρόνια της άφιξής τους μέχρι τη δεκαετία του 1940. Το εκθεσιακό αφήγημα αναδεικνύει την εργασία ως στρατηγική επιβίωσης για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, ως μέσο διαμόρφωσης ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων και ως μοχλό κοινωνικής αναδημιουργίας και ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
Η δεύτερη έκθεση με τίτλο «Το 1922 στον Τύπο», επικεντρώνεται στην ανάδειξη της πλούσιας δημοσιογραφικής παραγωγής γύρω από τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1922, όπως αποτυπώνονται στον τύπο της εποχής, τον μικρασιατικό (κυρίως της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης), τον ελλαδικό (της πρωτεύουσας και της περιφέρειας), τον ομογενειακό (Η.Π.Α. και Αιγύπτου) και τον αλλόφωνο.
Η Τρίτη έκθεση με τίτλο «Πρόσφυγες: 1922+ επιβίωση- ενσωμάτωση» μας μεταφέρει στη συγχρονία, στο επίπεδο της πρόσληψης: είκοσι επτά καλλιτέχνες, πρόσφυγες οι περισσότεροι, δεύτερης και τρίτης γενιάς, καταγράφουν τις δικές τους μικροϊστορίες για το 1922, μεταπλάθοντας την πρώτη ύλη της επιβίωσης και της εγκατάστασης των δικών τους ανθρώπων σε έργο τέχνης και αφήγηση
06 Μαρτίου 2023: παρακολούθηση θέατρο Αργώ (τάξεις Ε΄& ΣΤ’)
Το άγαλμα που ονομάζεται “Το βοσκόπουλο με το κουταβάκι” και είναι γνωστό ως «Προσφυγάκι», βρίσκεται στην αίθουσα 29 του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το έφερε στην Ελλάδα από τη γη της Ιωνίας ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης στη Μικρασιατική Καταστροφή και το παρέδωσε στο Μουσείο.
Το κείμενο, το οποίο βασίζεται στο βιβλίο του Χ. Μπουλώτη «Το άγαλμα που κρύωνε”, είναι του Γ. Καλατζόπουλου και η σκηνοθεσία των Αιμ. Υψηλάντη και Β. Βογιατζή.