Υπεύθυνος εργαστηρίου: Νίκος Αναγνωστόπουλος, σκηνοθέτης

Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίου: Μάρτιος – Απρίλιος 2023

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μπένος Στυλιανός, Παναγιώτης Καλικαντής, Ανθούλα Λουκοπούλου

Διευθυντής σχολείου: Μπένος Στυλιανός

Δείτε το Trailer:

Συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης:

Ευγενία Αλεξανδράκη, Γιώργος Αποστολόπουλος, Δημήτρης Αρβανίτης, Ελισάβετ Βούσουρα, Κωνσταντίνος Γεραντώνης, Σταματέλα Γεωργούλα, Αλεξάνδρα – Μαρία Δημητρέλη, Αφροδίτη Ευσταθίου, Βασίλης Καραβάνος, Δανάη Κομνηνού, Σταύρος Κοντογιαννίδης, Μάρκος Χριστόδουλος  Λαπούτης, Μαρίνα Μανιάτη, Πηνελόπη Μαυραειδοπούλου, Μίριαμ Μοϊσετσιούκ, Βάλια Παλαιολόγου, Εβελίνα Παναγιωτάκη, Αγγελική Πρέντζα, Ελένη Πιλάλη, Παναγιώτης Ρουμπάκης, Δήμητρα Σιδέρη, Κωνσταντίνος Τρανουλίδης, Νικόλαος Τσάγκαρης, Αργυρώ Τσιγγάνου

Σύνοψη /Περίληψη ταινίας:

Η μικρού μήκους ταινία: «Με τα μάτια της Μνήμης» παρουσιάζει μερικές ψηφίδες ιστορικής καταγραφής, σχετικά με τον ξεριζωμό από τα χώματα της Μικράς Ασίας και την εγκατάσταση των προσφύγων στο Περιστέρι.Συγκεκριμένα, γιαγιάδες (πρόσφυγες δεύτερης γενιάς) μοιράζονται μαζί μας τις μνήμες τους σχετικά με τη ζωή τους στις Παράγκες, που φτιάχτηκαν για να στεγάσουν τις οικογένειές τους. Αναφέρονται κυρίως στη δύσκολη καθημερινότητά τους και στην αντιμετώπισή τους από τους ντόπιους πληθυσμούς. Τέλος, νοσταλγούν τις όμορφες στιγμές, που έζησαν μαζί με τους δικούς τους, στους προσφυγικούς συνοικισμούς. Μια συγκινητική ματιά στο παρελθόν, μέσα από τις μνήμες των δικών μας γιαγιάδων!

Δείτε την ταινία:

Αποτίμηση

Στις 10/01/2023 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τους υπεύθυνους του προγράμματος ΚΙΝΕΤΕ, κατά την οποία συζητήθηκαν πρακτικές απορίες και τέθηκε το χρονοδιάγραμμα ως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ο κύριος Αναγνωστόπουλος Νίκος ανέλαβε την υλοποίηση των κινηματογραφικών εργαστηρίων στο σχολείο. 

Στις 16/01/2023 πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη, συστήθηκε στα παιδιά και παρουσίασε το δικό του ντοκιμαντέρ «Από χώμα», ώστε να γίνει κατανοητό το είδος της δουλειάς του σκηνοθέτη.  Οι μαθητές/τριες κατέθεσαν τις απορίες τους (καταιγισμός ερωτήσεων!), ανέπτυξαν έναν γόνιμο διάλογο με τον σκηνοθέτη και ήταν  φανερό ότι ο κύριος Αναγνωστόπουλος με την παρουσία του, τον λόγο του και την αμεσότητά του κέρδισε  το ενδιαφέρον των παιδιών.

Στα επόμενα εργαστήρια, τα οποία τα παιδιά περίμεναν με ανυπομονησία κάθε φορά, ο κύριος Αναγνωστόπουλος μίλησε για την εξέλιξη των τεχνικών μέσων στη δημιουργία μιας ταινίας, εισήγαγε τα παιδιά στην ορολογία, τη «γλώσσα» του κινηματογράφου, προέβαλε το ντοκιμαντέρ «Νόστιμη γη» παρακινώντας τα παιδιά να παρατηρήσουν τις λεπτομέρειες, συνόδευσε τους/τις μαθητές/τριες στην επίσκεψη στο Καπνεργοστάσιο και στη θεατρική παράσταση με την κάμερά του και τέλος συζήτησε και οργάνωσε με τα παιδιά το θέμα του ντοκιμαντέρ που θα δημιουργούσαν. 

Για την παραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού αξιοποιήθηκε η αφήγηση ζωής (οικογενειακή ιστορία) τριών μαθητών/τριών του τμήματος. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η μεγάλη προθυμία, η αποτελεσματική συνεργασία και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκαν, επέτρεψαν τη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών (χωρίς προβλήματα) στα στάδια δημιουργίας του ντοκιμαντέρ.

Η μοναδική αυτή εμπειρία της σύνθεσης ενός ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου χρησιμοποιώντας διαφορετικής προέλευσης  πηγές, προσέφερε στους/στις  μαθητές/τριες  μια νέα  οπτική στη μελέτη της ιστορίας, η οποία αποτυπώθηκε ως εξής από τους μαθητές: «Πιστεύουμε πως όσες φορές και όσο καλά να μάθουμε ένα κείμενο μέσα σε ένα βιβλίο, μετά από λίγο ή αρκετό καιρό θα το ξεχάσουμε, ενώ, μέσα από αυτό το πρόγραμμα και τα εργαστήρια, αυτά που βιώσαμε και μάθαμε δεν πρόκειται να τα ξεχάσουμε ΠΟΤΕ!»

Τάξη Στ΄

Καλικαντής Παναγιώτης, ΠΕ70, εκπαιδευτικός της τάξης

Λουκοπούλου Ανθούλα, ΠΕ 70, υπεύθυνη προγράμματος

Μπένος Στυλιανός, ΠΕ 70, Διευθυντής του Σχολείου

Φωτογραφικό υλικό: